Nation Wide Groups

Sign in to follow this  
Followers 0

Groups that are broke down in regional areas so you can catch up with other like minded people.

Subforums

  1. Northwest States

    Discussion area for people in the Northwest States including Washington, Oregon, Montana, Wyoming, Alaska

    328
    posts
  2. Southwest States

    Discussion area for people in the Southwest States including California, Nevada, Utah, Arizona, New Mexico

    13
    posts
  3. Midwest States

    Discussion area for people in the Midwest States including North Dakota, South Dakota, Nebraska, Kansas, Missouri, Iowa, Minnesota

    48
    posts
  4. Southern States

    Discussion area for people in the Southern States including Texas, Oklahoma, Louisiana, and Hawaii

    34
    posts
  5. Great Lake States

    Discussion area for people in the Great Lake States including Wisconsin, Illinois, Indiana, Kentucky, Ohio, Michigan, West Virginia, Virginia

    42
    posts
  6. Southeast States

    Discussion area for people in the Southeast States including Arkansas, Tennessee, North Carolina, South Carolina, Mississippi, Alabama, Georgia, and Florida

    49
    posts
  7. New England States

    Discussion area for people in the New England States including Maine, New Hampshire, Vermont, New York, Maryland, Rhode Island, Connecticut, New Jersey, Delaware, Massachusetts, and Pennsylvania.

    17
    posts
  8. Canada

    Discussion area for people North of the Border in Canada including British Columbia, Alberta, Saskatchewan, Manitoba, Ontario, Quebec, Yukon, Northwest Territories, and Nunavut.

    20
    posts

1 topic in this forum

    • 0 replies
    • 3,354 views
Sign in to follow this  
Followers 0


  • Topics

  • Posts

    • trreed
      @Me78569, @TFaoro, or anyone else who may be able to help: I just switched to a SO vp, and I have found that my daily driving tune needs to be tweaked to fit the new pump.  Everything was going fine until tonight, when the truck started acting up.  When revving, at the 1500 rpm point, the truck starts surging and popping, with plenty of white smoke.  I know this was a timing problem addressed before, so I am surprised to see it pop back up.  I am on the latest version of the Hard Fuel tune.  When the Quad is completely disconnected, the truck behaves normally again, so I'm hoping the issue is in my tuning.  Below I will post both my old HO pump tune and the new SO pump tune, in hopes someone can spot what I am missing.     First, the old HO pump tune: Power Levels: 11   Timing Fuel Load Timing: 1* Low PSI Timing Reduct: 2* Timing Reduct Scaling: 100% Cruise Timing Adv: 2* Cruise Timing Boost PSI Limit: 8 psi
        Timing vs rpm 1500: 15* 2000: 18* 2500: 22* 3000: 24* Timing Max: 25*
        Wiretap Pump Stretch: 1800 us TPS Pump max: 100% TPS Pump Min: 15% Minimum Pump Tap Fueling Percentage: 0% Pump Low Boost Scale PSI: 2 psi   Boost Scaling: 25 psi   RPM Limit: 3300   Power Reduction: 70%   0 PSI %: 83 1 PSI %: 83 2 PSI %: 84 3 PSI %: 85 4 PSI %: 86 5 PSI %: 87 6 PSI %: 88 7 PSI %: 90 8 PSI %: 92 9 PSI %: 95 10 PSI %: 97 11 PSI %: 99 12 PSI %: 101 13 PSI %: 103 14 PSI %: 105 15 PSI %: 109 16 PSI %: 111 18 PSI %: 113 20 PSI %: 115 22 PSI %: 117 24 PSI %: 119 26 PSI %: 121 28 PSI %: 123 30 PSI %: 124   And now for the new SO pump tune: Power Levels: 11   Timing Fuel Load Timing: 1* Low PSI Timing Reduct: 2* Timing Reduct Scaling: 100% Cruise Timing Adv: 3* Cruise Timing Boost PSI Limit: 8 psi
        Timing vs rpm 1500: 15* 2000: 18* 2500: 22* 3000: 24* Timing Max: 25*
        Wiretap Pump Stretch: 1800 us TPS Pump max: 100% TPS Pump Min: 15% Minimum Pump Tap Fueling Percentage: 0% Pump Low Boost Scale PSI: 2 psi   Boost Scaling: 25 psi   RPM Limit: 3300   Power Reduction: 70%   0 PSI %: 86 1 PSI %: 87 2 PSI %: 88 3 PSI %: 89 4 PSI %: 90 5 PSI %: 91 6 PSI %: 92 7 PSI %: 93 8 PSI %: 94 9 PSI %: 95 10 PSI %: 97 11 PSI %: 99 12 PSI %: 101 13 PSI %: 103 14 PSI %: 105 15 PSI %: 109 16 PSI %: 111 18 PSI %: 113 20 PSI %: 115 22 PSI %: 117 24 PSI %: 119 26 PSI %: 121 28 PSI %: 123 30 PSI %: 124   So the new tune is basically the same as the old tune, with different CANBus settings and a 3* timing advance instead of 2*.  Any thoughts on why the truck would start missing? This tune worked fine for a few hours and then the truck started to act up.
    • IBMobile
      I think your lower steering column bushing is bad.  Check this out for replacement. http://rocksolidramtrucksteering.com/ 
    • notlimah
      I'd start by checking for steering shaft play, right where it goes through the firewall, engine bay side. Next I'd check the track bar for play.   I had a pop for a while after installing a new track bar but it went away after a bit.
    • Carbur8tr
      Seems that over the last year or so my steering wheel has developed a popping/clicking inside the cab. I've read a few posts in the past where people said it could be the clock spring or the bushing but both seem to be hit and miss fixes. Just curious if there's anyone out there who's actually fixed the issue and what worked for you.   Doeant matter which way you turn the wheel the problem still exists.    The noise is definitely from the column and it sounds more like a bearing when it's gone out.    Any advice is appreciated.
    • dripley
      I did mine last week end and could not remember which way to turn them. I did not take long to figure it out though.