Jump to content

Search the Community

Showing results for tags 'surging'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • 911 Support Area
  • 5th Generation Ram Cummins
    • 5th Generation Ram 6.7L Powertrain
    • 5th Generation Ram 6.7L Non-Powertrain
    • 5th Generation Ram 6.7L Reliability / Performance
  • 4th Generation Ram Cummins
    • 4th Generation Ram 6.7L Powertrain
    • 4th Generation Ram 6.7L Non-Powertrain
    • 4th Generation Ram 6.7L Reliability / Performance
    • 4th Generation Articles
  • 3rd Generation Dodge Cummins
    • 3rd Generation Dodge Powertrain
    • 3rd Generation Dodge Non-Powertrain
    • 3rd Generation Dodge Reliability / Performance
    • 3rd Generation Articles
  • 2nd Generation Dodge Cummins
    • 2nd Generation Dodge 24 Valve Powertrain
    • 2nd Generation Dodge 12 Valve Powertrain
    • 2nd Generation Dodge Non-Powertrain
    • 2nd Generation Dodge Reliability / Performance
    • 12 Valve 2nd Generation Articles
    • 24 Valve 2nd Generation Articles
  • 1st Generation Dodge Cummins
    • 1st Generation Dodge Powertrain
    • 1st Generation Dodge Non-Powertrain
    • 1st Generation Dodge Reliability / Performance
    • 1st Generation Articles
  • Other Vehicles and Trailers
    • Mopar, Dodge, Chrysler, or Plymouth
    • General Motors, GMC or Chevy
    • Ford
    • Foreign Vehicles
    • Cummins Swaps
    • Utility Trailers & Recreational Vehicles (RV's)
  • Mopar1973Man's Community
    • Introductions
    • General Conversations
    • Nation Wide Groups
    • Mopar1973Man Website
  • Vendor, Dealers and Classifieds
    • Classifed Ads
    • Vendors & Dealers
    • Classifieds
  • Government & Politics's Topics
  • Spiritual & Religion's Topics
  • Prevail Web Manangement's Topics
  • Herbal & Medicinal's Topics

Categories

  • Home
  • 1st Generation
    • Part Number Lookup Tool
    • Engine
    • Transmission & Transfer Case
    • Axles, Suspension & Brakes
    • Cab Interior
    • Truck Exterior
  • 12 Valve 2nd Generation
    • Part Number Lookup Tool
    • Engine
    • Transmission & Transfer Case
    • Axles, Suspension & Brakes
    • Cab Interior
    • Truck Exterior
  • 24 Valve 2nd Generation
    • Part Number Lookup Tool
    • Engine
    • Transmission & Transfer Case
    • Axles, Suspension & Brakes
    • Cab Interior
    • Truck Exterior
    • TSB Articles
  • 3rd Generation
    • Part Number Lookup Tool
    • Engine
    • Transmission & Transfer Case
    • Axles, Suspension & Brakes
    • Cab Interior
    • Truck Exterior
  • 4th Generation
    • Part Number Lookup Tool
    • Engine
    • Transmission & Transfer Case
    • Axles, Suspension & Brakes
    • Cab Interior
    • Truck Exterior
  • General Cummins
    • Engine
    • Transmission & Transfer Case
    • Axles, Suspension & Brakes
    • Cab Interior
    • Truck Exterior

Product Groups

  • 1998.5 to 2002 Dodge Ram
    • Mopar1973Man High Idle
  • Mopar1973Man Swag
  • Special Invoicing Items
    • Raffle
  • Products

Categories

  • Dodge Ram Cummins Classifieds
    • 1st Generation Dodge Ram
    • 2nd Generation Dodge Ram
    • 3rd Generation Dodge Ram
    • 4th Generation Ram
  • Vehicles
  • Personal Stuff

Categories

  • Cummins Diesel Power Trucks
    • 1st Generation
    • 2nd Generation
    • 3rd Generation
    • 4th Generation
  • Dodge, Chrysler, Mopar
    • Other Dodge & Chrysler Products
    • Old Mopar Muscle Car & Trucks
  • Trailers
    • Recreational Vehicles
    • Utiltiy Trailer
  • Motorcylces, ATVs, UTV, etc.
    • Motorcycles
    • ATV
    • UTV
  • General Motors Car & Trucks
  • Ford Car & Trucks
  • Other Vehicles
  • Tractors and Farm Equipment

Categories

  • Quadzilla Standard Tunes
  • Quadzilla 4K Racing Tunes
  • Quadzilla XZT Flash Files
  • Quadzilla Adrenaline V1 Flash Files
  • Quadzilla Adrenaline V2 Flash Files
  • Quadzilla Arenaline iQuad Mobile Device Apps
  • Cummins CCD Bus Test

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


Phone


Location

Found 10 results

  1. This is a long story and I will try not to be long winded. This really started long before I became a member here and before my ECM crapped out so bare with me.. About 6 years after buying the truck my ECT just fell out. Very typical of a failed t stat. Thru the years and many t stats plus a couple sensors and radiator caps, most recently replaced them all again three weeks ago.Even sent one to @Mopar1973Man packed in one dollars and it worked fine for him. After installing a cheap Suncoast gauge from Auto Zone under the hood and it mostly told the engine temp was good. Something in the wiring. I hate wiring. About three years ago I started experiencing some surging in the engine, at idle and you could feel it under light throttle. It would pop some APPS codes during these episodes. Occasionally it would rev up to near 10% and pop a 0222 code and go to a dead pedal. I would have to pull off the road and wait for the pedal to come back. I did some diagnostics and it all pointed to the APPS. Had a Timbo and just did not want to buy another without knowing for sure. So I bought a cheapy off ebay for 16 bucks. Installed it and sure enough no surging. So I bit the bullet and bought a new Timbo. Put it on and every thing was good for about 5 minutes and the surging was back. I put the cheapie back on and no surging, but soon after it popped a 0222 code but still drove just fine. Cleared the code many times but always came back as soon as I started the engine. I got worried about it and put the Timbo back in and learned to live with it. Not the best way to handle for sure but it is what I did. Fast forward to about 4 months ago and all this started getting out hand. My engine temp was down to levels I have never seen. A few times I watched it drop from 170 to 135 on the scan gauge at the snap of finger. Surging was getting worse and the cruise was going wacky. Some days the surging was crazy and it would pop the 222 code, dead pedal, and then the cruise would not turn on until the engine would surge again. Just whacky behavior. The engine was throwing codes and the 4 seem to repeat themselves. 236, 237, 121, 222. The 236 seemed to be the first one of the 4 to pop. Not sure why but that how it was happening. I remember posting about this before and IIRC @Mopar1973Man said something to me about checking the MAP sensor harness or sensor not sure which now. But I did still have my OE MAP sensor from when the ECM crapped out on me so I figure I would put it in one day and see what would happen. Fast forward to today. I figured I would stick that MAP sensor in before heading back to Maryland. Pretty simple right. Well when backing the new one out I dropped the socket with the sensor in it and never heard it hit the ground. Should not be a problem beings it was a 1 1/16" deepwell socket with a sensor sticking out of it. It fell back in behind the starter and took me 30 minutes to find it. Not to mention its about 98* outside and 85% humidity and I am sweating like pig but did finally find it. Installed the old one and while trying to plug the harness on I broke the connector off of the MAP sensor. Guess it got brittle over the years who knows. Any way I put the old one back in and I am soaked in sweat and tired of F'ing with it all. I just drove 450 miles with no surging and temp gauge that read normal all the way up here. It swung between 190 and 195 the whole way. I have not seen that on my dash in 10 years. I am amazed but not sure how the MAP and the ECT are interconnected at the MAP harness. Anyway I am as happy as a mule eating briers but figure this will come back one day and need to figure out how this happened. Any thoughts are appreciated. So much for no long windedness but if I had told the whole story I would still be type for another hour.
  2. This is a long story and I will try not to be long winded. This really started long before I became a member here and before my ECM crapped out so bare with me.. About 6 years after buying the truck my ECT just fell out. Very typical of a failed t stat. Thru the years and many t stats plus a couple sensors and radiator caps, most recently replaced them all again three weeks ago.Even sent one to @Mopar1973Man packed in one dollars and it worked fine for him. After installing a cheap Suncoast gauge from Auto Zone under the hood and it mostly told the engine temp was good. Something in the wiring. I hare wiring. About three years ago I started experiencing some surging in the engine, at idle and you could feel it under light throttle. It would pop some APPS codes during these episodes. Occasionally it would rev up to near 10% and pop a 0222 code and go to a dead pedal. I would have to pull off the road and wait for the pedal to come back. I did some diagnostics and it all pointed to the APPS. Had a Timbo and just did not want to but another without knowing for sure. So I bought a cheapy off ebay for 16 bucks. Installed it and sure enough no surging. So I bit the bullet and bought a new Timbo. Put it on and every thing was good for about 5 minutes and the surging was back. I put the cheapie back on and no surging, but soon after it popped a 0222 code but still drove just fine. Cleared the code many times but always came back as soon as I started the engine. I got worried about it and put the Timbo back in and learned to live with it. Not the best way to handle for sure but it is what I did. Fast forward to about 4 months ago and all this started getting out hand. My engine temp was down to levels I have never seen. A few times I watched it drop from 170 to 135 on the scan gauge at the snap of finger. Surging was getting worse and the cruise was going wacky. Some days the surging was crazy and it would pop the 222 code, dead pedal, and then the cruise would not turn on until the engine would surge again. Just whacky behavior. The engine was throw codes and the 4 seem to repeat themselves. 236, 237, 121, 222. The 236 seemed to be the first one of the 4 to pop. Not sure why but that how it was happening. I remember posting about this before and IIRC @Mopar1973Man said something to me about checking the MAP sensor harness or sensor not sure which now. But I did still have my OE MAP sensor from when the ECM crapped out on me so I figure I would put it in one day and see what would happen. Fast forward to today. I figured I would stick that MAP sensor in before heading back to Maryland. Pretty simple right. Well when backing the new one out I dropped the socket with the sensor in it and never heard it hit the ground. Should not be a problem beings it was a 1 1/16" deepwell socket with a sensor sticking out of it. It fell back in behind the starter and took me 30 minutes to find it. Not to mention its about 98* outside and 85% humidity and I am sweating like pig but did finally find it. Installed the old one and while trying to plug the harness on I broke the connector off of the MAP sensor. Guess it got brittle over the years who knows. Any way I put the old one back in and I am soaked in sweat and tired of F'ing with it all. I just drove 450 miles with no surging and temp gauge that read normal all the way up here. It swung between 190 and 195 the whole way. I have not seen that on my dash in 10 years. I am amazed but not sure how the MAP and the ECT are interconnected at the MAP harness. Anyway I am as happy as a mule eating briers but figure this will come back one day and need to figure out how this happened. Any thoughts are appreciated. So much for no long windedness but if I had told the whole story I would still be type for another hour.
  3. Hi Guys, So Posting this on behalf of my good buddy, he spent wayyyyyyyy tooo much money figuring this problem out for me not to summarize and post something. -4th Gen 2010 Ram 2500 Bighorn Background - So While the truck was still under factory warranty, there was almost no issues or gremlins with the powertrain. After the warranty ran out, my buddy ordered an EGR, and DPF delete kit. Then he followed up with the Mini Max, and that's where the problem started. The issue - After the mini maxx, the truck ran all around great, but after a few months there was an intermittent stutter coming to a stop. What did not fix the truck - Replaced CP3, Injectors, headgasket (ARP Studs), Fan Clutch, Cummins ECU, Ram PCM, and an array of MaP, Crank, and cam sensors. The Final fix - It appears the factory ram fuel system cannot handle any aftermarket demand, so a FASS titanium system was the final resolution for this wallet draining frustration.
  4. I have recently bought my first Dodge Cummins, I have been a ford guy prior and am retiring my 1993 7.3L F350 with 330k miles on it. Anyway my pickup is a '02 4X4 5-Speed, all was well for the first week or so that I owned it then it started to the this surging thing, it usually surges between 1500-1900rpm, under load, like accelerating or going up a hill, sometime way worse than other times. [*]I don't show any error codes with the ignition switch way of looking [*]I have reset the APPS [*]I have cleaned my grounds [*]Happens while both while using cruise control and not using cruise control Seems like a Timbo APPS has fixed things similar to this for others, just wanting to get some other folks opinion about if they think this could be APPS related or not. Or other ideas of what may be the cause? It looks like I'm not alone with this type of problem, seems to be many threads about it, I have tried to read most of them, but I'm still not sure... Any help or ideas would be appreciated.
  5. I "think" I've asked this before, but I can't remember..For about a year now, my truck will have a 'surging' feeling under light/part throttle. This is very noticable as of lately, seems to be getting worse over time. no codes.If I'm in 6th, at 50-60mph, you can really feel it, as well as hear it in the turbo-whistle..If I set the cruise, it stops doing it.This leads me to believe it's the TPS, but I am unsure..I don't want to make a $180-200 guess.
  6. I have noticed my truck surging a little latly and was wondering if it could be the APPS. It feels like driving into a gusty wind. Would it give a code if it was acting up? I havn't check for any yet.
  7. Ok... so as i get going down the road, my truck wants to jump in rpm's erratically, and the tranny feels like its surging? the check engine light wasn't on and today i got what some call a "Dead Pedal" the check engine light came on and it snapped right back... it feels like it just doesn't know which gear it should be in? im so confused ive been online looking for days... ive read it could be many things From the TPS, a Torque Converter to a Ground or even a solenoid. Im so confused :banghead:, and I just bought the truck. I have always wanted a cummin's, I just hope I didn't buy a lemon PLEASE if anyone has had or heard of this I really need some insight here. Thanks HarringtonPS: I also did the OBII codes and Got P0743,P1693,P1763,P1765 and auto zone got something also related to the TPS... if that helps
  8. ok i have had a little surge in the cruise control while driving down the highway with smarty and edge...not anymore...so far..i put some aluminum foil on the wire from the alternator to the passenger battery..the wire that is black with an orange stripe...so far knock on woods..no surging.:thumbup2:
  9. O.K I replaced V.P 2-months ago, after this the engine idled up & down spuraticaly. then i noticed it would try to die sometimes when shifting to drive or reverse.. Yesterday i changed out the VP again & problem is still the same and still there... last nite after idleing for 1/2 hour the RPM'S would roll up 2-300rpm at a time this is worse than before:banghead: Is this ECM??? PLESE HELP!! Richie
  10. 02 dodge 4x4 - Truck seems to unlock converter from around 50 to 60 mph. RPMs go up and down about 200 rpms. At times the throttle can make no difference if it is on the floor or not, the engine stays at the same rpm. We replaced the apps about 6 months ago and it seemed to cure the problem, but it is back.
×
×
  • Create New...