Jump to content
  • Welcome To Mopar1973Man.Com

    We can see that your guest and been lurking about. When you register on the Mopar1973Man.Com site you'll be able to interact with all the other members. This is the most friendliest Cummins forum you'll ever join. Take the time right now and  REGISTER  on the Mopar1973Man.Com this will open up many more options and functions on the website. Everyone is very friendly and helpful just ask questions and everyone will help you out the best they can. 

beren

Gallon Trip reset every power cycle

Recommended Posts

I've seen this mentioned in other threads, but has anyone looked into it yet? It seems ever key-on the gallon trip is reset no matter what the toggle in the iQuad app is. I tried reinstalling the app from the PlayStore, and I have the adjustment set at 140%. It was set at 135% as well and was doing it. When I first had the feature it was all default and wasn't resetting. I actually had a hard time figuring out how to reset it at first.

 

I just went for a drive and did a pretty quick key off while I was going down the road, and as soon as the key was back on the gallons were reset back to 0. iQuad app didn't go through it's long connection setup either.

 

Anything else I can try? Want to borrow my unit to check? Turbo countdown works fine when I remove my key so I don't think it's a power issue.

Share this post


Link to post
Share on other sites

So what did you do from when you couldn't reset it, to now that it resets all the time. I think there were some updates to the app, do you have the right vehicle profile selected.

Share this post


Link to post
Share on other sites

This seems like its the same issue that's keeping me from releasing the average MPG gauge. When you set the value for the offset, sometimes, it wants to toggle it off then back on which causes it to reset. If you try to set the setting for the offset to the right value then turn it to "off" it should stop resetting. (Crosses fingers). Its really an issue with the app that needs to be looked into. 

We need to have a "reset" button that will only toggle the code (send on then off) when its pressed and not every time it connects. 

 

  • Sad 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have the Google play store installed. I’ve tried reinstalling the app, re-flashing, trying the quadzilla Dev profile version changing the toggle and offset and I can’t get it to not reset. 

 I’m not sure how things move under the hood but why not have the quad count how much fuel but only have the app used to offset for display. There should be no need to change or reset the trip fuel if you change the offset 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Quadzilla Power  The more I think about it the less I’m sure that it is the app doing the reset. I can “force quit end of re-open the app many times and it does not normally reset the gallon trip. If I start my truck and drive a few miles and then turn on the tablet and open the app it also shows a quarter gallon being used already. It seems to be something in the firmware not saving the value between power cycles. As soon as I turn the key off and then back on it resets to zero. I’ve also seen it very rarely reset while I’m driving but that is rare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Are you using this 

https://www.google.com/search?client=ms-android-verizon&ei=nMu4XPvmBoWWsAWjw734Cg&q=mini+add+a+circuit&oq=mini+add+a+&gs_l=mobile-gws-wiz-serp.1.1.41j0l7.5597.6719..7748...0.0..0.196.681.0j4......0....1.........0i71j0i22i30.AnvQpZVH5Sc#ip=1

Or supplied little thingy that quad sends to tap on fuse in driver side dash. Could be something to do with that. Maybe not as there are 2 positive wires from quad, one goes to battery and one in the dash, not sure which one can be resetting it. Check both for good connection. Also beware on what side of fuse you are tapping on, if you put it on hot side then it's not protected. Has to be going through the fuse.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I’ve been running  2.8.4 since September. I even tried re-flashing it last month but there was no change. Does anyone have the earlier releases I can test with?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Is your power level being reset after you key off and back on? If so, it could be that your Adrenaline is losing power and resetting everything. The gallon trip requires that the unit not lose power in order to keep track of the usage. 

 

Other than that, the only thing we've been able to find is that the app may be doing it, but I'm not 100% sure on that. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

No the power level stays at 3 and the turbo cool down timer works if I set it. I’d be happy to send the unit to you if you have a loaner to swap with if you want to diagnose it. The thing is it used to work but I think it was on a previous version maybe 2.8.3? I don’t see those available for download so I can’t downgrade to test. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Anyone know when the gallon trip first appeared?

Share this post


Link to post
Share on other sites
24 minutes ago, beren said:

Anyone know when the gallon trip first appeared?

Have you tried any of the above files? 

That almost sounds like your box is losing power, just happened on the other thread,  make sure it's in the right fuse in the dash

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Dieselfuture said:

Have you tried any of the above files? 

That almost sounds like your box is losing power, just happened on the other thread,  make sure it's in the right fuse in the dash

 

If it was losing power it would reset to level 0 and the turbo timer would not work. Also it used to work, and it doesn’t reset on the app being force quit and reopened so it is something with the box

Edited by beren

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, beren said:

 

If it was losing power it would reset to level 0 and the turbo timer would not work. Also it used to work, and it doesn’t reset on the app being force quit and reopened so it is something with the box

Exactly what is happen with mine I'm running 2.8.4 version. The previous worked perfect. Now its broke again.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Glad I haven't updated yet, come to think about it I'm running me78569 long idle flash, it may be different yet.

Edited by Dieselfuture
Autocorrect

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yep I found the issue,  I went back in to take another look and felt alittle stupid.   hard to spot but simple mistake.   @Quadzilla Marco has the info to fix and rebuild.  

 

 

I am not sure what all has been put in place for long term mpg averages, but I see issues with that code as well, but I dont see a sensor for that yet so I am guessing it was never finished.

Edited by Me78569

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




×
×
  • Create New...