Jump to content
  • Welcome To Mopar1973Man.Com

    We can see that your guest and been lurking about. When you register on the Mopar1973Man.Com site you'll be able to interact with all the other members. This is the most friendliest Cummins forum you'll ever join. Take the time right now and  REGISTER  on the Mopar1973Man.Com this will open up many more options and functions on the website. Everyone is very friendly and helpful just ask questions and everyone will help you out the best they can. 

Recommended Posts

Several days ago, my truck died while cruising at 60mph. There was no warning, pops, knocks, or clunks. The rpms dropped to idle then a few seconds later dropped to zero. Truck had full power until it died. Fuel pressure is good. Only throwing the p1693 code.I believe it to be a ground issue. The truck radio lost memory after sitting overnight and turned the am radio on. I'm looking for wire diagrams or someone who has maybe had a similar issue or any ideas. Anything will help!

Edited by BrownTown65
Link to post
Share on other sites
  • Board Of Directors

What year second gen do you have? Did you pull the code with a code reader or just off the odometer/ key trick? There will be other hidden codes that show with the code reader and give a better clue.

 

Also what's the miles on it.

 

Man I'm surprised no one has tried to help you. Guessing like me it's the time of year. I'm barely able to keep up.

 

Please fill out your signature so we know what has also been done to the truck.

 

Welcome to the forum, BTW.

Edited by JAG1
Link to post
Share on other sites

It's a 2001 with 220,000 miles on it. The truck is completely stock except for a BHAF and a straight pipe. I just cycled the key to get the code, I've been waiting for my neighbor to bring down his snap on code reader. Thanks for getting back to me!

Link to post
Share on other sites

The key trick works mostly on the 02's and some 01's. Yours is just reading one computer and the 1693 is telling you there is more in the other. The Snap on ought to do the trick. Welcome also.

Link to post
Share on other sites
  • Board Of Directors
On 7/19/2019 at 12:08 PM, BrownTown65 said:

my truck died while cruising at 60mph.

Is the engine still not starting or did it restart?

Link to post
Share on other sites

Engine still does not start. Voltage and ground are all good to the injection pump. The neighbors snap on code reader pulled out several more codes. Picture below. We were going to jump the pump to see if we could get it going but batteries were to low. Plan on connecting charger in the morning and trying again. However we could here the pump click when we connected the wires from the pump to the battery. So not sure if that means it may still be good?

20190720_161308.jpg

Link to post
Share on other sites
  • Board Of Directors

OK, the way your truck died is the same way mine did when the VP44 died just north of Riggins, ID almost two years ago.  I suggest you do a VP44 hot wire test.

      

 

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

my truck did the same thing at 30mph no warning nothing towed it home about a month ago not throwing any codes but I don't hear the pump kick on with key am I mistaken or would that not cause a code it is a 98.5 24 v ? any suggestions as to where to look firstly?Thanks I will be following trying to learn lol 

Link to post
Share on other sites
10 minutes ago, closupman said:

my truck did the same thing at 30mph no warning nothing towed it home about a month ago not throwing any codes but I don't hear the pump kick on with key am I mistaken or would that not cause a code it is a 98.5 24 v ? any suggestions as to where to look firstly?Thanks I will be following trying to learn lol 

Have you put a scanner on it to check for codes? 

Link to post
Share on other sites

yes I did and there were none Thank you

since I do not hear the lift pump when key is turned on is that telling me something? always heard it humm prior to this episode

a relay maybe or would that throw a code?

truck cranks just fine

Edited by closupman
Link to post
Share on other sites

Is your truck stock? Stock there will not be a relay for the lift pump. There is a relay in the PDC for the VP.  Swap it for the horn relay or any other that works and see if that helps. The prime of the lift pump at key on is ECM controlled. Does your WTS light come at key on? If its warm out it is only lit briefly so you have to watch closely.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...