Jump to content
  • Welcome To Mopar1973Man.Com

    We can see that your guest and been lurking about. When you register on the Mopar1973Man.Com site you'll be able to interact with all the other members. This is the most friendliest Cummins forum you'll ever join. Take the time right now and  REGISTER  on the Mopar1973Man.Com this will open up many more options and functions on the website. Everyone is very friendly and helpful just ask questions and everyone will help you out the best they can. 

Recommended Posts

This seems to be consistent for my truck. I usually do not get a wait to start light on the dash...i just wait for the chimes and other lights to go out and turn the key, starts right up.

What I have noticed over the years of ownership is that after the batteries are disconnected the :wts: will function again.(I usually notice after trying to start my normal way and just get cranking) I now have a FP gauge which gives me other details on this light. When it does function the light will come on two seconds or so after all the other lights and bells have gone off. When the light does come on I notice the FP gauge spikes up and then returns to zero as if the pump is turned on for a second. None of this is a problem, rather a curiosity as to if this is normal happening for these trucks or what causes the light to stop coming on. (I can actually start the vehicle sooner this way which is nice) When the light does NOT come on as it is doing now I do NOT notice the FP gauge spike before starting...

Again, no problem just odd...perhaps indicative of something else??

Anyone else ever notice this?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Dont know how I missed that old thread brought back about ECM and Wait to start just a few posts below.

Still not sure thats my issue as my wait to start does not come on at all now, but truck starts fine. If i tried to start it prior the Light coming on (when it was working) it would not start. :shrug:

Share this post


Link to post
Share on other sites

The WTS light should come on at key on. When its warm it is only on briefly, easy to miss if you are not looking for it. The little fuel burst is normal and should happen at key on. I am really surprised your truck starts with the light delayed or not working. That might be a first here.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes It has shown to be consistent that after battery disconnect the wait to start light will be delayed till after all the other lights and chimes stop then it will come on for 2 sec < then you can start. After a week or so of this, there is no wait to start light at all. Just went out and tried to start like a gasser and it did not want to start, although it probably would have if i kept on it. Just wait 2-3 sec after key turn and it fires right up with no wait to start. It has been like this for years and does not bother me, just a curious one to note I guess.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




×
×
  • Create New...