Jump to content
  • Welcome To Mopar1973Man.Com

    We can see that your guest and been lurking about. When you register on the Mopar1973Man.Com site you'll be able to interact with all the other members. This is the most friendliest Cummins forum you'll ever join. Take the time right now and  REGISTER  on the Mopar1973Man.Com this will open up many more options and functions on the website. Everyone is very friendly and helpful just ask questions and everyone will help you out the best they can. 

Recommended Posts

Can the cam position sensor be tested with a DMM for the correct resistance?  If so, what should the value be?  This is on an 01 2500 auto.  Trying to track down what's causing a P1488 code among others.  The trouble-shooting procedure tells us to replace the cam position sensor but we've done that a couple times.   Any help would be appreciated.  Thanks.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Do you have any symptoms to go with the code? Does the truck run, tach functioning or such?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Truck runs but not well.  Tach does not work.  Will not build more than 10PSI of boost.  CEL is on.  Has 7 codes total but seems that most if not all can be attributed to that 5V required for the WIF, Oil pressure, cam position and map sensor.  Codes are P1693, P0236, P0522, P0341, P1488, P0342 and P1295.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Have you cleared the codes since the cam sensor install to see what comes back? It does sound like the 5v circuit is corrupted. could be another bad sensor, wiring harness or the ECM doing it. We will need more help than my electrically challenged arse has. I had a similar experience back in 2010 when my ECM failed. Lots of codes on the sensor both high and low voltage with diagnostics telling me to replace then all. Mine had a mind of its own and was undriveable though. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 6/6/2020 at 9:41 PM, jw9424 said:

Can the cam position sensor be tested with a DMM for the correct resistance?  If so, what should the value be?  This is on an 01 2500 auto.  Trying to track down what's causing a P1488 code among others.  The trouble-shooting procedure tells us to replace the cam position sensor but we've done that a couple times.   Any help would be appreciated.  Thanks.

Do you know anyone with a diagnostics box with a scope like the new snap on ones. I have a SO Modis Ultra and testing 3 wire sensors is easy using the scope as you spoon into the signal wire but a DMM won't read pulse width signals unless it has a scope

Share this post


Link to post
Share on other sites

Is your oil pressure sensor one wire or more, if more I would start there. It can have internal short messing with 5 volts. Otherwise could be in harness like @dripley said. WT mod takes care of a lot of it and there are few more spots check. 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Update:  Everything we tested seemed to point towards a cam position sensor but after swapping it out twice, the voltage was never right after plugging in the cam sensor.  Had an electrical specialist look at it and they were able to confirm it’s the ECM causing this.  Said the vref signal was not supplying enough current with all sensors plugged in. They quoted me north of $2k to fix it.  I see on here guys have used Autocomputerspecialist.com with success having their ECM repaired so unless someone has a better idea, I’ll be sending mine off and hope for the best.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

ACS is the one to send it to, they can test and fix 

As a thought though it might be worth checking continuity/ resistance on all sensor supply wiring yourself as it could be bad connection/corrosion or another bad sensor on the 5v, thats if you've not done so already.

Another thought is Snap On do a sensor tester that can supply any voltage from 0 to 8v, if you know anyone with one you could remove your 5v sensor supply pin from the ecm plug and feed that circuit 5v. This would probably throw a code because the pin is removed but if it is the ecm your present code should be erazeable This tester is not a huge amount of $

Mine was £90 from SO

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...