Jump to content
Sign in to follow this  
weldingcummins

Vanaaken chip

Recommended Posts

I have an '01 with a vanaaken chip on it, was on truck when I bought it in '05. It has a Fass DDRP lift pump(second one in three years)that is a year old. Just put new ball and spring in pump.Has always had good pressure until recently. My question is does anyone know if this chip has had problems like developing a glitch that could cause problems with lift pump? CPC CAN-bus pump controller part#CPC isb215-235 ser#16050 card#D-500 are off of the box Can't find anything on them or about them,ant help would be greatly appreciated.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do you have a gauge for the fuel pressure ? If yes what was it before the ball/spring change?I did a ball/spring change on my fass with no problems. I would check again, my 2nd ball had a funky burr around it so i shaved it berore the install.I never ran that chip/box/programmer thing you have, sorry. maybe the pump is going bad i am on m y 2nd pump. it was real loud when it was on. fass has an upgrade for the old pumps. give them a call with the pump #'ers.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have fuel,boost and egt. guages. Fuel pressure before change 16# at idle 12-12.5# wot after 14# at idle 10-11 at wot. I called FASS and told them my problem and they sent me new ball and spring. Under load it would drop to about 6# for about 15-20 sec. and then jump to 30# until you let out or coasted down hill then would go back to normal. i explained this to them and this was their fix.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I did the rebuild parts fass sent me. I told them to give me a better spring it was the same fp. I yanked on it and tested it, yanked some more until i was happy. If you have the old one try it or pull on one of them. If you have two of them you cant go wrong. Before i pulled on the spring i set it up next to the weak pressure spring. Then i made it just a taste bigger.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vanaaken went out of business a couple years ago already and no it would have nothing to do with the lift pump issue.The Vanaaken was comparable to an edge EZ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

my 2nd ball had a funky burr around it so i shaved it before the install.

Sorry, dually, I had to go all immature on you.. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

My brother runs the Van Aken chip on his 99 Dodge and has had good luck with it. I believe it's over 6 years that it's been on his truck and he never had any problems with it or the pump.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wasn't sure chip was still working right,so we unplugged it today and low and behold it definately was because my truck feels like it is sick now. :cry: I can really tell a big difference,boost went from 28# to barely over 20# wow what a shock. It's gonna be hooked back up Mon.:thumbup2:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  



×