Jump to content
  • Welcome To Mopar1973Man.Com

    We can see that your guest and been lurking about. When you register on the Mopar1973Man.Com site you'll be able to interact with all the other members. This is the most friendliest Cummins forum you'll ever join. Take the time right now and  REGISTER  on the Mopar1973Man.Com this will open up many more options and functions on the website. Everyone is very friendly and helpful just ask questions and everyone will help you out the best they can. 

Sign in to follow this  
dieselnut123

46 RE help!

Recommended Posts

The truck i'm working on is a 1997 dodge cummins and it is completely stock. When taking off from a stop the truck does not downshift at all, it starts in whatever gear you have selected. It will manually downshift fine except for 1st, the only way it will drop clear to first is come to a complete stop. So far I have checked to line pressure (good), adjusted the TV cable, changed filter fluid gov pressure sol and transducer. I am stumped any suggestions? Oh and no codes are coming up!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

will it manually upshift fine?Possibly the OSS as mike suggested. It's a cheap replacement part, as well..

Share this post


Link to post
Share on other sites

That truck has a 47RE in it, but if the speed sensor is failing generally the transmission will not want to shift out of first or it will try to downshift to first no matter what speed you are at. It sounds a lot like the governor pressure solenoid is your problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

That truck has a 47RE in it, but if the speed sensor is failing generally the transmission will not want to ____ out of first or it will try todownshift to first no matter what speed you are at. It sounds a lot like the governor pressure solenoid is your problem.

He said he replaced it.. ? on the move... now Free

Share this post


Link to post
Share on other sites

He said he replaced it.. ?

on the move... now Free

Geez, I missed that! sorry...... I found this:

Check your TV cable to be sure its moving fully and comes to full open when the throttle is applied. If the PCM sees too much line pressure the truck will default and go into limp mode and start out in second. I have seen a couple where the 1-2 shift plunger is hung up in the valve body and wont down shift into first. Getting a Scan tool on the truck would be the best bet at this point or else your kinda just pissing up a rope hoping for a answer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, so the speed sensor, where is that located? All the threads that I read trying to figure this out I never saw this mentioned. If it's a cheap part I will just change it. As far as up shifting goes it seems fine.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I don't believe the speed sensor is your problem. If it was then you transmission will not upshift. You NEED to get the truck scanned to look for any code(s) stored. Most auto parts stores will do this for free. The problem could be anything from a bad governor solenoid to a bad PCM. On that truck the PCM looks at the TPS and speed sensor in the transmission to determine what gear to be in. If you can get the truck to a transmission shop for scanning. They would be able to see what the trans is doing and hopefully point you in the right direction.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  



×
×
  • Create New...