Jump to content
  • Welcome Guest To Mopar1973Man.Com

    We are a Dodge Ram Cummins Turbo Diesel forum. We are very friendly and helpful group of Dodge Ram Cummins owners. We will try to keep your truck running the best we can and provide information for diagnostics, repairs and even guide you on the best replacement parts to use. 

     

    Registration is free. Registering on the site will provide access to many more things like...
     

    • Contribute to the Forum being able to ask questions and get support for your Dodge Ram Cummins.
    • Contribute to Article Database adding your ideas and suggestions.
    • Classified Ads posted by the members. Post up your used parts and vehicles.
    • Member Garage where you can proudly display your vehicles and modifications that you have done to them.
    • Download files, documents, and Quadzilla Adrenaline tunes for your truck.
    • 911 Support Network. We've got a group of members will to aid you if your truck breaks down on the road.
Sign in to follow this  
04dodge

anyone have a P0500 code?

Recommended Posts

I just bought an 01 2wd daully checked codes this what I got: P0500 Vehicle Speed Sensor 1 Circuit, or No Vehicle Speed Reference Signal 1. no clue what to even look at.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I got one all the time... :lmao::lmao2: (Seriously!) Dirt roads get me all the time... http://mopar.mopar1973man.com/cummins/2ndgen24v/abs/abs.htm (Bottom of the page) P0500 Error Code - Explained Since 4 wheel antilock brakes rely on 2 front axle sensors and 1 rear wheel sensor. The CAB is watching the speed output from all 3 sensors at one time. So when on a slick surface like ice, gravel, wet pavement, etc. when you accelerate rapidly and cause the rear tires to spin the rear speed sensor jumps up in speed rapidly and the front 2 sensor could be at zero speed yet. So the CAB can't understand how the rear half of the truck is doing say 35 MPH and the front half is doing 0 MPH. POOF! P0500 code is thrown.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok... Little more insite on this...

If the P0500 is by itself it nothing to worry about most likely wheel spin...

But if the P0500 is with a ABS/BRAKE light I would start looking are ABS wheel sensors...

If the speedometer is working properly then I would replace the front sensors...

If the speedometer is NOT working properly then the rear speed sensor has failed...

Share this post


Link to post
Share on other sites

I clear mine all the time.I have replaced both sensors it is no big deal.Do you have any plans for the truck? Is it a reg cab?Them are cool they look like a pup.I think a 2wd reg cab dually would make a neat drag truck.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  



×