Jump to content
  • Welcome To Mopar1973Man.Com

    We can see you lurking about Mopar1973Man.Com reading articles and reading other member's posts. Are you trying to solve a problem with your Dodge / Ram Turbo Diesel Cummins? We have lots of helpful members and staff on the Mopar1973Man.Com and are willing to give guidance on how to fix or improve your truck. You know when you see good valued information here on Mopar1973Man.Com. We are not corporate owned like many of the other websites out there. Like Cummins Forum (VerticalScope Inc.). Mopar1973Man.Com is entirely privately owned and operated since 2004. Your subscription funds goes towards server maintenance and software maintenance. We happen to be one of the most friendliest and helpful websites for Cummins Owners in the world. Come join us and register and then pick a subscription plan

     

Recommended Posts

  • Administrator

Anyone that has a tachometer gauge acting strange and showing unusually high RPM speeds and bouncing. Make sure the tone wheel on the crank is clean and no grease and grime in the tone wheel. Then make sure ther sensor is in good condition and the gap is correct. 

 

After I got the truck fired up it had a very wild tach and jumped all over the gauge randomly. After I power washed the engine 99% of that went away. Now showing correct numbers and no longer jumping wild high numbers like banging 4.5k randomly. 

Link to post
Share on other sites
  • Moderator
Posted (edited)

More than likely its a bad gauge cluster that the 06's are known for. The main thing that fails is the tach. 

 

You should get a CEL if the rpms vary between the CPS and Cam sensor. 

Edited by AH64ID
Link to post
Share on other sites
  • Administrator

Another issue fixed..  bad crank sensor.

16194726490693307376535217572156.jpg

Finalized the install of the sensor its held in with a Allen screw. It's kind of hard to spot with crap ton of dirt and grease. Verified the tach signal against a live data tool its about -100 behind the tach on the dash but not bad. Reset the two codes for crank sensor performance and Crank Sensor A circuit issue. Sorry I didn't keep the error codes...

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
×
×
  • Create New...