Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

dually

Abs pulsing problem

13 posts in this topic

My lights are on and it pulses like a bad rotor.Can anyone tell me what to check.I had all this problem before i replaced the wheelbearings,rotors and ball-u-joints.When i am light on them around 30mph it seems ok, hit them hard the pedal pulses.I only have a smarty to check codes so i cant get into the abs computer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

You got a speed sensor out... Most likely on the front axle. Mine did the same thing if you were running along and hit the brakes hard the ABS pump would fight you. So once you change out the speed sensor and take a short drive it should fix it... It not a rear sensor if the speedometer is working...

Share this post


Link to post
Share on other sites

So how do you tell if it is the left or right sensor? I would not want to just replace both for some excitement on a weekend........

Share this post


Link to post
Share on other sites

The only way to figure out exactly which sensor is failed is a nice trip to a Dodge Dealer ot a shop that has a ABS scantool that can see the speed sensors... That's the only way I know how...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wheelbearings come with new sensors the rear is 6 months old.I am not going to rule them out however.

Share this post


Link to post
Share on other sites

What about unhooking one sensor and seeing what happens? If it acts like a sensor then try the other one. However......

My lights are on and it pulses like a bad rotor.Can anyone tell me what to check.

That just might turn out to be a rear drum. I had one that pulsed and one drum had a bad spot in it.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I had a real bad rear rotor a few years ago.The inner part was just gone.The only part left was the inner ribs.Funny you say the rear.I was looking at them when i did the front.They look bad i know i should do them.I really didnt think the rears do much.I will get on them and post the results.For some reason i am thinking it is the abs motor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do you actually hear the ABS pump or does the pulsing vary with the speed of the truck? An out of round drum will feel like the ABS at high speeds but the pulses will slow down as the truck slows.

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

The light went out on its own. :hyper: 3 years ago when i had help doing the pass side front wheel speed sensor the guy said the light will go out by the time i roll out of his drive way (600 ft driveway) nothing doing!

I had to put over 100 miles on and about 6 key starts.

For some reason the same thing happened again.I had to put over 100 miles on and 6 or more key starts.

The pulse is still there......:banghead: now last night i replaced the rear rotors.

Posted Image

Thisone was stuck.The e brake held strong my b.f.h. was the boss.

Posted Image

This one poped right off no problem didnt even have to hit it once.

One caliper is shot.The mounting bolt is fine the caliper hole is rounded out.I didnot test drive it yet.As you can see the ware marks on both are real bad.I just need more cash to get new calipers.

Update: Man this is nice.Pulse is gone, stops like new.Good call on the rears Terry C that was the problem.

You know ,i really didnt think the rears could cause that much trouble.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I am just glad you got it fixed!! Them rotors looked kind of rough. How did you manage to break one anyhow?

Share this post


Link to post
Share on other sites

The e brake shoes ride on the inside of the rotor.That side was kinda frozen.I had to hit it a few times the 3rd hit poped off that chunk:stuned:.The other side came off without a fight,like butter.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wow! Those rotors are ugly... :stuned: Heck I might have to shoot a pic of mine...

Yup, jack nasty.They look like they came off a truck that sat in a junk yard for a few years. You should see the calipers.I will post pictures when i fix them.One hole is so warn out i put a pc of pipe in the hole to take up the slack and the slider pin fit in it.Just a getterby. New calipers should be here tuesday pm.

Share this post


Link to post
Share on other sites