• Announcements

    • Mopar1973Man

      Quadzilla Tunes   06/12/2017

      QUADZILLA TUNE REPOSITORY - There is now a Quadzilla tune download area. When you submit a tune file to the download area it will automatically create a forum topic that allows discussion of your tune. So export your tune and upload it to the site. Then we all can help out in building better tunes. Check it out gang...
    • Mopar1973Man

      911 Support Group   06/22/2017

      Hey Gang, I've got the 911 support group database back up and running once again. It's listed in the 911 support category. It will allow members to list their contact information and location so other have a listed of members to call upon in the time of need. So if you wish to support other member please stop by and add your listing into the database. https://mopar1973man.com/cummins/911-support.html/contacts/

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

dually

Strange codes

8 posts in this topic

My vp is going.I am driving it once in a wile.It surges bad.Today i have dead pedal every 1000 ft.It is giving me 117 and 122.The temp is fine and the apps check out good.( new timbo)Can the vp computer just freak out?The ecm seems fine nothing wierd.Have to park it until i can get new pump.My thinking here is the computer on the vp is trying to get info from the ecm and it does not compute because it is bad. What strange codes did you ever here of with a bad vp.Thanks.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Here is the VP44 error codes I could fine... http://mopar.mopar1973man.com/cummins/2ndgen24v/vp44-replace/vp44-error.htm But there is always the rare case the VP44 is going nuts... Now as for the error codes you might double check the P0122 code... http://mopar.mopar1973man.com/cummins/2ndgen24v/apps/apps-codes.htm The P0117 is ECT sensor volts are low. Is there a broken wire? :shrug:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks this will help.I will start testing.

---------- Post added 05-15-2010 at 07:59 PM ---------- Previous post was 05-14-2010 at 08:44 PM ----------

Well it failed step 4.It has 4 ohms.I just dont see it.How can a wire 2 ft long covered wire go bad?When i removed ecm nut was loose.? I did drive it cold no code but it surges still.I am going to feel like the worlds biggest fool if i get a pump and it still does this.

Share this post


Link to post
Share on other sites

i have read where people have surging problems(always seems like autos) and it and the APPS being the culprit. my first thought was "does he have his timboAPPS setup up correctly?", but after looking it up. 117 is "Engine coolant temperature sensor input below the minimum acceptable voltage"i would try to eliminate wiring problem before throwing big money at the problem

Share this post


Link to post
Share on other sites

i have read where people have surging problems(always seems like autos) and it and the APPS being the culprit. my first thought was "does he have his timboAPPS setup up correctly?", but after looking it up. 117 is "Engine coolant temperature sensor input below the minimum acceptable voltage"

i would try to eliminate wiring problem before throwing big money at the problem

Yeap... :iagree:

Share this post


Link to post
Share on other sites

It has 4 ohms and needs 5 or more.I cleaned the ecm contacts.I will try again after church.It is the blue/black from the back of the apps going to ecm.

---------- Post added 05-16-2010 at 06:17 PM ---------- Previous post was 05-15-2010 at 09:16 PM ----------

I cleared the codes.What i am going to do is drive it again and see if the codes are in the ecm and pcm.The testing sheet you gave me says in the first step to see if the code is in both.I dont know because i cleared them.So i really dont know what step go to.

Share this post


Link to post
Share on other sites

It might be the APPS is pulling it down because of wear... I notice that the measurement is of the APPS and ECM hooked up so its possible that APPS is wore out a bit??? Margin of error in your DVM??? :shrug:

Share this post


Link to post
Share on other sites