Jump to content
  • Welcome To Mopar1973Man.Com

    We can see that your guest and been lurking about. When you register on the Mopar1973Man.Com site you'll be able to interact with all the other members. This is the most friendliest Cummins forum you'll ever join. Take the time right now and  REGISTER  on the Mopar1973Man.Com this will open up many more options and functions on the website. Everyone is very friendly and helpful just ask questions and everyone will help you out the best they can. 

Sign in to follow this  
Mopar1973Man

Cummins ISB tappet cover gasket replacement

Recommended Posts

"I did not use any sealants on the face of the gasket. I highly suggest using RTV or gasket sealant on the mating face of the tappet cover gasket. This will most likely cause issues in the future."

 

 

Maybe I am too many into this 12 pack, but I can't seem to figure this one.. I will be reassembling my block here in a few days and not sure what your trying to say here.

 

You highly suggest using RTV on the tappet cover seal,  but it will cause issues in future?

 

 

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

The only sealant I used was the copper coating used for tacking the seal to the metal cover. Wiped the block edge off and installed. No sealant used on the mating face of the seal. Left it dry and clean.

 

Installed the same way OEM did. If it worked this long don't mess with What works.

Edited by Mopar1973Man
  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

That's one thing that amazes me. People do some weird things when it comes to gaskets and seals. I can tell you that nearly all this engine from Cummins when it was first built was done without sealants. Now You find engines with RTV silicones mopped on with someone fingers every where. If the job was done right in the first place you'd never have to mess with it again. Now the few tappets I done so far you end up scrapping tons of different glues and silicones off the covers and the block. The chance of failure is much higher because of all the scrapping, wire brushing, etc to get all the old sealant off. Like my cover the old gasket peeled right off for the most part except where the gasket was harden then it broke off. The metal was clean just wipe it off an install a new gasket. 

 

So for most all covers and engine gasket require ZERO sealants... Thew only one I can think of is the gear case cover. That is installed with a bead of gray RTV silicone no gasket used.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Have you ever heard of the fuel return line that goes to the T leaking? I know there are issues wirh older ones because of the rubber gaskets that are in the fittings, but I replaced all the lines and fittings, still leaks fuel. Still driveable, it is not dumping put, but I can smell it in cab while driving, and it drips off of the clutch housing when I park.  Besides the obvious, i.e. tighening the bolts, again, is there something I am missing?

 

This is where I suspect it is leaking from, however, as you know, it is not an easy thing to get to when the motor is in.......

20170516_125714.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

I bought a new T, and all the lines a week ago. They came with brand new rubber on them as well as banjo bolt washers. The one in the pic is the old one. 

I had initally suspecred that I had smashed it against firewall during install. However, after tgrowing my wallet at the truck and showering it with money for new parts, I found the issue was a rubber gasket. 

 

The new parts did not leak for 2 days, then right back where I was... 

 

I am going to take the whole thing out again to see whats up....is it ok to locktight the bolts on the T?

20170519_184119.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

No don't loctite the nuts. 

 

Notice in the picture of the back of the motor....   your lines do not line up properly.   I have been wondering why cummins used this type of "tee" to join the lines. (english fords and massey ferguson tractors are covered with them....)   It is to survive the vibration and to allow a "little bit" of room for mis alignment of the tubes coming to the fitting.  (but i think you have too much mis alignment)

 

It is hard to visualize how this fitting goes together, but,  make sure you slip the "o-ring" over the line, under the nut.  when you insert the line into the tee, theoretically there should be metal to metal contact of the tube to the tee fitting.  The nut crams the "o-ring" around the tube and inside the tee fitting. 

 

This has to happen in three places simultaneously....  The only way i found to do it with the motor in the truck,  loosely put the line on the back of the the head, with the tee already started.  Take the bracket loose from the block and start the return tube. Then see where those line up to the VP return.... and hope it is ok....   now try to see where the bracket on the return is compated to its proper location.....  You can't use this tab to pull all of it back into place, you have to bend tubes so it is stress free.  

 

I hope this helps you!   Good luck!  If I have to do this again, I will be using parker push lock banjos etc to do it.  That is a total pain.  

 

Hag 

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  



×
×
  • Create New...