Jump to content
01cummins6

Black smoke

Recommended Posts

01cummins6    1
01cummins6

I have a 01 cummins was in a hurry this morning went to pass Someone and covered the road in smoke. Truck is bone stock straight piped.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Me78569    1,933
Me78569

Check your map sensor.  It might be stuck reading a higher boost level.  Had this issue way back when.

Share this post


Link to post
Share on other sites
dripley    1,083
dripley

It could be in the wiring harness also. Going thru similar issues now and did put in a new MAP sensor in. That did clear up a lot of my smoke down to a haze but still having a issue with the ECM not seeing the MAP occasionally. Pretty sure the rest my issue is in the harness. You could pull the connectors and clean them up, connect and disconnect them a few times. Then put some dielectric grease on them. 

Edited by dripley

Share this post


Link to post
Share on other sites
dripley    1,083
dripley

Yes. The ECM needs it to control the VP. Someone else would have to explain that better than me. Mine has gone into limp mode when the ECM does not see it. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Me78569    1,933
Me78569

If you unplug the map sensor the truck will struggle to hit 50 mph.  nearly all of the fueling tables use boost as an axis for the map.

  • Like 1
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now




×