Jump to content
  • Announcements

    • Me78569

      High Idle Kit Sale   09/06/2017

      Just in time for Father Winter, we are offering a %10 Discount for the first 10 High Idle switches sold until 10/1/2017.  Just use the coupon code HighIdle at checkout to get %10 off. Visit out store to see details on the High Idle Kit.       

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

ISX

Common Rail Issues

Recommended Posts

ISX    58
ISX

Our service truck is a 2007 CR automatic and there are several issues I am wondering if anyone else has ran into. It has 150k. Completely stock.First is the windshield wipers. When on the slowest setting, they will wipe one, then again with time in between like normal, then it will wipe twice without stopping, then it will act normal for 3 wipes or so, then it will wipe 3 times in a row or 2 in a row. Not sure what the issue is with that.The ignition now thinks the key is still in it when you take the key out as all the dings are still going along with whatever light stays on, on the instrument panel when the key is in the ignition. It takes a long time to start, like 2 full seconds. Is that normal? Sometimes it takes 3 seconds. Just curious on all this, not really an issue of mine but I am wondering why it does all those things.

Share this post


Link to post
Share on other sites
dorkweed    313
dorkweed

Our service truck is a 2007 CR automatic and there are several issues I am wondering if anyone else has ran into. It has 150k. Completely stock. First is the windshield wipers. When on the slowest setting, they will wipe one, then again with time in between like normal, then it will wipe twice without stopping, then it will act normal for 3 wipes or so, then it will wipe 3 times in a row or 2 in a row. Not sure what the issue is with that. The ignition now thinks the key is still in it when you take the key out as all the dings are still going along with whatever light stays on, on the instrument panel when the key is in the ignition. It takes a long time to start, like 2 full seconds. Is that normal? Sometimes it takes 3 seconds. Just curious on all this, not really an issue of mine but I am wondering why it does all those things.

I've had the wiper issue since the truck was just over a year old. It's a module on/in/near the wiper motor and is a PITA to change and not cheap $$$$wise at that either. I could've had it fixed under warranty, but back then I didn't have time.:( I've not had any problems with the ignition..........I probably just jinxed myself!!!!! Thanks ISX!!!:pray: The CR's don't fire up the same as the 1st and 2nd gens for the simple fact that they need to build pressure in the rail. Longer than 3 seconds would be a concern to me. Could be the injectors are leaking/shot, or the RPRV is shot, or the LP is weak, or CP3 could be weak, or fuel filter getting plugged. My '99 would start with barely turning and holding the key. My 04.5 takes a second, sometimes two. Hope that helps.:smart:

Share this post


Link to post
Share on other sites
ISX    58
ISX

I didn't know the windshield wiper issue was common. Interesting. Forgot about the rail having to pressurize, makes sense. Ignition is probably from him beating it to death, just wondered if it was something common. Thanks Dorkweed.

Share this post


Link to post
Share on other sites
AH64ID    649
AH64ID

The CR's do take a little longer to crank, but 2-3 seconds seems long to me. There was a flash early on for long cranking, but I think that was fixed by 07. Usually long starts are due to weak batteries, injectors, or issues with the HP fuel system.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ISX    58
ISX

This one is pretty well held to the floor all day long. Not sure why it hasn't blown up yet other than being a cummins. How exactly do you turn the high idle on using the cruise? Do you just turn the cruise on and hit accel while you are idling? I don't know if it has the flash for it or not but I would know if I knew what to do to make it idle up.

Share this post


Link to post
Share on other sites
AH64ID    649
AH64ID

Turn the cruise on and hit "Set". Then accel or decel to go from 1100 to 1500 in 100 rpm increments.

Share this post


Link to post
Share on other sites
dorkweed    313
dorkweed

The "high idle" should be in there already........it's an '07. My '04.5 has had the "high idle" enabled from the time I bought it. An '07 without it should be taken to the "stealership" to have it enabled, if it not!!! It's in the programming!!! Maybe they were thinking that "Missoury/Missery" wasn't "cold" enough to have it enabled!!! That's what I'd do!!!:smart::thumbup2: Good luck!!!:thumbup2:

Share this post


Link to post
Share on other sites
AH64ID    649
AH64ID

There are 2 kinds of fast idle. One is automatic, and can't be turned off. Thats the one that goes on ambient and coolant temp. The other is the cruise control version, which up until '10 needed to be enabled at the dealership.

Share this post


Link to post
Share on other sites
dorkweed    313
dorkweed

There are 2 kinds of fast idle. One is automatic, and can't be turned off. Thats the one that goes on ambient and coolant temp. The other is the cruise control version, which up until '10 needed to be enabled at the dealership.

I thought that the "cruise control" version was only available for the '03-'04 trucks.........and that the "automatic" was only available after the '04.5 versions came out. And at that, both had to be enabled by the stealership, if not done so from the factory!!! Not arguing, just saying!!:smart:

Share this post


Link to post
Share on other sites
AH64ID    649
AH64ID

The cold weather one is standard, and can't be turned off, on all HPCR's. It works as such..~32*F and below: after 2 minutes of idle and coolant below 180*F the idle will ramp up to 1,000. ~15*F and below: rpms will ramp up to 1,000 as soon as the truck starts, then after being shut-off by brake, drive, etc, it will re-ramp up to 1,000 after 2 minutes below 180*. 04-current can have the cruise control fast idle enabled, some 03's can but they are rare and all seem to be late 03's. This was done for PTO use, and doesn't take any mods on an auto, but takes grounding the #22 pin on the ECM for manuals (tells the ECM a PTO is in use). This feature was not turned on as a standard until 2010, and I still haven't read how to make it work on the manual trucks in 2010+. I have both enabled, and the #22 pin grounded and use the manual one very often. The automatic one kicks on when it needs to, but usually I have it at 1,100 rpms anyhow and supersede the automatic one.If you haven't grounded the #22 pin on yours you just have the automatic version, even thou Smarty has enabled the manual fast idle.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wild and Free    1,107
Wild and Free

I thought that the "cruise control" version was only available for the '03-'04 trucks.........and that the "automatic" was only available after the '04.5 versions came out. And at that, both had to be enabled by the stealership, if not done so from the factory!!! Not arguing, just saying!!:smart:

Actually backwards. The 03 was ecm controlled temp activated only just the same as the 2nd gens and do not have the cruise control option. Diference is that it will ramp up even if the engine temp is already warm if the intake temp is cold enough, I have 2 friend with 03's and they will automatically ramp up in cold conditions even after its been warmed up to operating temps. 04 and newer have both temp activated and cruise control activated modes.

Share this post


Link to post
Share on other sites
CumminsinKansas    0
CumminsinKansas

Not to steal the thread but any better infp on grounding the #22 pin for the manuals. My 05 is a lonestar edition that I bought in Texas so it's not set up for cold weather. I had to add the block heater to it.

Share this post


Link to post
Share on other sites
AH64ID    649
AH64ID

Not to steal the thread but any better infp on grounding the #22 pin for the manuals. My 05 is a lonestar edition that I bought in Texas so it's not set up for cold weather. I had to add the block heater to it.

http://www.cumminsforum.com/forum/3rd-gen-powertrain/35010-high-idle-3.html http://picasaweb.google.com/OC0788/HighIdlePinConfig# http://www.cumminsforum.com/forum/343338-post21.html

Share this post


Link to post
Share on other sites
dorkweed    313
dorkweed

Thanks for the search work. As much as I'm on CF I never thought to even look there for the tech info. Thanks again.

Hence my avatar!!!! :thumbup2: There was some great guys and gals there, but the administrators and moderators (you know who) went stupid/omnipotent over there. And I was one of the first 200 or so members. That's all. Heck, that's the most I've thought of "that place" for a long time. :lmao::lmao2:

Share this post


Link to post
Share on other sites
ISX    58
ISX

Hence my avatar!!!! :thumbup2: There was some great guys and gals there, but the administrators and moderators (you know who) went stupid/omnipotent over there. And I was one of the first 200 or so members. That's all. Heck, that's the most I've thought of "that place" for a long time. :lmao::lmao2:

Thats interesting how it all turned out and how the originals all split from there. You were 200 Mike was like 619, I was 1075. Now they got like 120,000.

Share this post


Link to post
Share on other sites
CumminsinKansas    0
CumminsinKansas

Never looked to see what # I am but there are some strange things that happen there amongst mods and admin now. Kind of a high school mini click now. I haven't personally had any problems yet but I mind my own until I get to pissed....

Share this post


Link to post
Share on other sites
dorkweed    313
dorkweed

Never looked to see what # I am but there are some strange things that happen there amongst mods and admin now. Kind of a high school mini click now. I haven't personally had any problems yet but I mind my own until I get to pissed....

In all honesty, it's been "clickish" for a long time now!!!:cookoo::cookoo::banghead:

Share this post


Link to post
Share on other sites
AH64ID    649
AH64ID

CF is an odd place, I have only been there since 06, and have no clue how to check member number but I think there were something like 3400 members when I joined. I still go on there as much as anywhere and there are certainly cliques, but I ignore them and read what I want and post what I want. I try not to post BS, and it seems to work out okay.. They are a very large site, and that has its drawbacks, and makes sites like this so much better!

Share this post


Link to post
Share on other sites



×