Jump to content
  • Welcome To Mopar1973Man.Com

    We can see you lurking about Mopar1973Man.Com reading articles and reading other member's posts. Are you trying to solve a problem with your Dodge / Ram Turbo Diesel Cummins? We have lots of helpful members and staff on the Mopar1973Man.Com and are willing to give guidance on how to fix or improve your truck. You know when you see good valued information here on Mopar1973Man.Com. We are not corporate owned like many of the other websites out there. Like Cummins Forum (VerticalScope Inc.). Mopar1973Man.Com is entirely privately owned and operated since 2004. Your subscription funds goes towards server maintenance and software maintenance. We happen to be one of the most friendliest and helpful websites for Cummins Owners in the world. Come join us and register and then pick a subscription plan

     

Recommended Posts

I've been having trouble with my 98.5 2500 for sometime now. I go to start the truck and it "lopes" about 10-12 times and dies. I have no throttle response when pressing the pedal while it does this. I have replaced vp44, crankshaft position sensor, camshaft position sensor, throttle position sensor, grid heater relay, I have newer batteries, also cleaned the grounds really good in the batteries as they had a little bit of corrosion on them. When I turn the switch on it takes a couple of seconds for the WTS light to come on, when it comes on i can hear what I believe is the fuel pump priming. WTS goes off and I start it and it does the 10-12 "lopes" and dies. Any help or advice would be greatly appreciated, thank you in advance. 

Edited by Kosmo
Link to post
Share on other sites

You need to scan it for trouble codes. That will help point us in some direction. The delayed WTS is an ECM issue. But thats another expensive part to just throw at it and hope it works.

Edited by dripley
Link to post
Share on other sites

I have scanned it for codes and the only thing that showed was grid heater relay, nothing else. It isn't throwing a check engine light either. 

3 hours ago, Mopar1973Man said:

ECM damaged... Time to rebuild it first. Now also do the W-T ground wire mod and the alternator protection fuse too. 

Forgive me for being a noob, but I'm not sure what the W-T ground wire mod is. 

Link to post
Share on other sites

It's a sticky at the very top of this particular part of the forum.  I'd be checking for codes with a newish snap on scanner do you know anyone with one ? and see if that can communicate with ecm... WTS light is ecm though

Edited by wil440
Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Update...had to ecm repaired and everything is working normal. Also installed the quadzilla adrenaline while I was at it. I am pleased with the results. Thank you guys for the advice.

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
On 5/10/2020 at 6:56 PM, Kosmo said:

Update...had to ecm repaired and everything is working normal. Also installed the quadzilla adrenaline while I was at it. I am pleased with the results. Thank you guys for the advice.

Make sure to do WT mod and check your alternator for AC noise before you cook another one.

Link to post
Share on other sites
×
×
  • Create New...